Cookies mě poslední dobou baví stále víc a víc. Recept se snažím pomalu vyladit k dokonalosti, což je výzva na míru šitá pro dooost velkého blázna (což ovšem samozřejmě splňuji)! O to mám větší radost, že už jsem konečně něco během mé cookies-mánie i zjistila, a to že když je z trouby vytáhnu dříve, jsou konečně měkké přesně, jak jsem si přála. (HEUREKA!) Tyto jsou navíc plné vánočních chutí, které adventní náladu nastaví na maximum. Sjížděla jsem inspiraci na webu, jak je ozdobit a nejvíc mě dostal tající sněhulák, který je super roztomilý a zvládne ho fakt každý!
Následující suroviny stačí na cca 27 sušenek.
Těsto
140 g hladké pšeničné mouky
130 g hladké špaldové pšeničné mouky
1/2 lžičky sody na pečení
1/2 lžičky prášku do pečení
1 lžíce skořice
140 g másla
200 g světlého třtinového cukru
70 g tmavého třtinového cukru
1 vejce
1 vanilkový lusk (bez zrníček) rozsekaný najemno v mixéru se dvěma lžícemi třtinového cukru
200 gramů hořké čokolády nasekané na kousky
Poleva
1 vaječný bílek
moučkový cukr
Dozdobení
fondán
gelové barvy - černá a oranžová
Postup
Do mísy prosejeme sypké suroviny - mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici. V míse vhodné ke šlehání vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Přidáme vajíčko a šleháme dál. Do nadýchané směsi vsypeme sypké suroviny a spojíme v kompaktní těsto - úplně nakonec ručně či výkonným mixérem zapracujeme čokoládu. Já celý postup dělám v kuchyňském robotu - ručním šlehačem si to ale představit nedovedu! :-)
Vzniklé těsto necháme odpočinout v lednici alespoň hodinu. Troubu pak nastavíme na 180 st. Plech vyložíme pečícím papírem a z těsta tvoříme kuličky (cca jako golfové míčky), které s řádnými rozestupy klademe na plech (na jeden tak 9 - 12 kusů). Pečeme cca 12 minut.
Vyjmeme z trouby a přemístíme je na drátěnou mřížku, aby vychladly. Jsou zprvu velice křehké, jednejte opatrně. Po zhruba 20 minutách se ale zpevní.
Zdobit bílkovou polevou můžeme až vychladlé sušenky, proto si nejprve vytvoříme mrkvičky a uhlíky.
Z fondánu si odloupneme kousek, zpracujeme ho, aby změkl a obarvíme část oranžovou a část černou gelovou potravinářskou barvou. Z obarvené hmoty vytvarujeme mrkvičky a uhlíky.
V mističce si rozšleháme bílek a za pomocí vidličky a do něj zapracováváme takové množství moučkového cukru, dokud směs není dostatečně hustá. Lžící ji přemístíme do cukrářského sáčku, který má úzký zdobící konec a na sušenky naneseme motivy (viz níže). Ještě do čerstvě nanesené hmoty umístíme mrkvičky a uhlíky, které nám vytvoří obličej sněhuláka.
Bílkovou polevu necháme řádně ztuhnout. Sušenky jsem balila do celofánových sáčků po třech - vždy jedna sušenka byla ozdobená a myslím, že je to dost roztomilá vánoční pozornost! :-)
Krásný advent Vám přeje z celého ♥ Ivča
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)