30. října 2016

Jablečný crumble

Crumble jsem poprvé ochutnala před zhruba čtyřmi lety, a to během naší první cesty do Británie a naprosto mě okouzlil - svou jednoduchou přípravou, minimem surovin, které jsou na něj potřeba a v neposlední řadě také úžasnou chutí a vůní totožnou se štrůdlem - bez nutnosti matlat se s taženým nebo nedejbože listovým těstem! :-D Tato pečená jablka s drobenkou mě prostě dostala a dostanou i vás! Crumble si dejte nejlépe ještě teplý, hodí vás to zaručeně do pohody. A při přípravě se nebojte experimentovat - zkuste přidat třeba oříšky, část jablek nahradit blumami či švestkami nebo místo jablek použijte jahody a rebarboru (samozřejmě, až bude jejich sezóna), neuškodí ani kapka rumu. Variant je prostě spousta a fantazii se meze nekladou!

Na 4 malé jablečné koláčky budete potřebovat následující:

3 jablka
50 gramů cukru krystal
1 lžíce vody
1 sáček vanilkového cukru (ne vanilinového)
1 lžička skořice

Drobenka

50 gramů změklého másla
50 gramů polohrubé mouky
50 gramů špaldové mouky
50 gramů tmavého třtinového cukru
1 lžička mleté skořice

Postup

Pomocí škrabky zbavte jablka slupky. Snažte se ji sloupnout na jeden tah, slupka se dá použít k vytvoření efektní dekorace dezertu. Jablko odjádřincujte a nakrájejte ho na kostičky. Do hrnce dejte cukr a lžíci vody a za stálého míchání ho nechte proměnit ve světlý karamel. Přidejte jablka a krátce povařte, nakonec přidejte skořici a vanilkový cukr, povařte a pak odložte stranou.

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Všechny suroviny na tvorbu drobenky vložte do mísy a pomocí rukou je změňte v drobenku.

Do zapékací mísky či několika mističek lžící nandejte jablečnou směs, zasypejte drobenkou, lehce upěchujte rukou a nahoru dejte růžičku, kterou vytvoříte stočením jablečné slupky.

Pečeme do zlatova v předehřáté trouba cca 15 minut.

Vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout. Jíme ještě horké a nebo můžeme před podáváním ohřát v mikrovlnné troubě. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)