10. října 2016

Dýňové cupcakes s perníčkovým krémem

Podzim není tak úplně moje nejoblíbenější roční období. Snažím se sice říkat si, že je super, že provětrám odvrácenou tvář svého šatníku, která už půl roku ležela ladem a nebo že bude bezva zase si dát v Brně dýňové latte, které mě loni inspirovalo k upečení mých prvních dýňových cupcakes. Pravdou však zůstává, že náladu mi zaručeně zvednou jen dvě myšlenky: 1. Pomyšlení na blížící se Vánoce (vím, že nás milovníků Vánoc moc není, tak se neděste, jinak jsem celkem normální). 2. Fakt, že přes podzim a zimu moje produktivita v oblasti pečení letí prudce nahoru! A moje náladu úderem prvního záříjového dne kolísá přímo úměrně s tím, kolik toho upeču. :-D Pro tento recept jsem našla inspiraci na blogu Chez Lucie, která ho převzala z Joy of Baking Je super, že se takhle vzájemně inspirujeme! Recept jsem si po svém upravila a doufám, že Vás bude bavit jako mě!


Recept na 16 menších či 12 větších kousků:

Těsto:

120 gramů hladké mouky
75 gramů polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
2 lžíce perníkového koření
110 gramů másla (které den předem vyndáte z lednice)
100 gramů cukru krupice
120 gramů třtinového cukru
2 vejce
1/2 větší dýně hokkaido, ze které potřebujete udělat cca 190 gramů pyré
(mléko na zředění pyré)
2 lžíce oleje (ideálně řepkového)

Krém:

250 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
2 pěkné lžíce dýňového pyré (které si oddělíme předtím, než zbytek použijeme do těsta)
5 lžic cukru krystal
1 lžíce perníkového koření

Postup:

Nejprve si připravíme dýňové pyré, které je důležitou součástí těsta i krému. Dýni hokkaido si rozpůlíme, zbavíme semínek (neloupeme), nakrájíme na kostičky, zvážíme (budeme potřebovat, abychom měli zhruba 200 gramů dýně, aby z ní bylo po upečení možné vytvořit 180 gramů pyré). Dýňové kostky dáme do hlubší mísy, přidáme k nim lžíci a půl perníkového koření, tři lžíce třtinového cukru a dvě lžíce oleje - zamícháme, vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme do měkka při 190 stupních. Po upečení ji rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou kaši a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud je pyré moc husté, můžeme ho během rozmělňování zředit trochou mléka, aby se nám lépe rozmixovalo.

Nyní si dáme troubu na 170 stupňů a na plech si připravíme samonosné košíčky nebo vyložíme plech na muffiny klasickými papírovými košíčky či použijeme silikonové (zkrátka jak je kdo zvyklý) :-).

Do mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, sodu a koření - důkladně vařečkou smícháme a odložíme strnou.

Do mísy vhodné na šlehání dáme máslo, 100 gramů cukru krupice, 100 gramů cukru třtinového a šleháme do pěny. Po jednom zapracujeme vejce a následně přidáváme střídavě pyré a sypkou směs, kterou jsme si připravili z mouky. Vzniklé těsto plníme do košíčků pomocí kopečkovače na zmrzlinu či menší naběračky. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě. To, že je korpus hotov, ověříme pomocí špejle. Pak necháme vychladnout stranou.

Krém je opět rychlovka - všechny suroviny vložíme do mísy na šlehání a spojíme nejprve při nízké rychlosti (abychom si neohodili kuchyň) a pak při vysoké rychlosti (aby se nám šlehačka hezky našlehala. :-) Krém vložíme do zdobícího sáčku a nanášíme na vychladlé dortíky.

Zdobíme dle fantazie.

Krásný (i když trochu sychravý) den,

Ivča ♥

PS 1: Pečete poprvé? Nebo si jen chcete ověřit, že vše víte dobře? Mrkněte na 15 tipů pro božské cupcakes.

PS 2: Chcete se stát cupcake geekem? Rozhodně navštivte sekci Vychytávky na mém blogu!





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)