3. října 2016

Americké cookies s čokoládou a ořechy podle Kitchenette

Podzim už doslova mlátí na dveře a do naší domácnosti se s jeho příchodem opět vrací čas čajů a choulení se pod dekou u fajn filmů, na které nebyl přes léto čas. Koupila jsem si proto další plechovku sypaného čaje od mé oblíbené značky Basilur a následně neodolala receptu na Nejlepší čokoládové cookies od Kitchenette. Vyzkoušeno, potvrzeno - lepší sušenky jsem neměla! :-D Z 1/2 dávky originálního receptu je jich zhruba na tři plechy, takže celkem slušná zásobička a vydrží v klidu pěknou řádku týdnů (samozřejmě za předpokladu, že je nesníte ještě horké - a věřte mi, odolat jim je fáááákt těžký).


Těsto

(1 dávka vystačí na 3 plechy sušenek)

Těsto je fajn si připravit klidně den dva předem, ale pokud ho necháte odležet alespoň hodinu, tak je možné péct i tentýž den. :-)

Zde jsou suroviny a postup, podle kterého jsem pekla já: 

140 g pšeničné hladké mouky
130 g pšeničné špaldové mouky
0,5 lžičky sody na pečení
3/4 lžičky prášku do pečiva
3/4 lžičky mořské soli
140 g másla
140 g třtinového cukru tmavého (kupuji dark muscovado v Marks and Spencer)
130 g třtinového cukru (dejte si pozor na laciné třtinové cukry s velkými zrníčky, ty nebrat! - nerozpouští se tak snadno a nechutnají ani tak dobře)
1 velké vejce
100 gramů kvalitní čokolády (kupuji třeba v Tescu od jejich privátní prémiové značky Finest a neberu nic pod 70 %! :-))
75 g pekanových ořechů

Postup

Čokoládu a ořechy si nasekejte na menší kousky a nechte je na prkýnku odložené stranou. Do mísy si prosejte mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl a také dejte stranou.

V hluboké míse vhodné na šlehání spojte ručním mixérem povolené máslo se světlejším i tmavým cukrem do jemného krému (šlehejte cca 5-10 minut).

Nyní zašlehejte vejce a pak snižte výkon mixéru na minimum. Teď přišel čas pro směs z mouky, kterou vmíchejte do krému, a to jen tak krátce, aby se vše propojilo. Vařečko či ručně vpravte do těsta čokoládu a ořechy. Takto připravené těsto dejte do igelitového sáčku nechte odpočinout v lednici - já ho tam nechala hodinku, v originálním receptu se hovoří o 24 - 72 hodinách (vyzkouším příště, abych porovnala rozdíl). :-)

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech si vylože pečícím papírem a klaďte na něj kuličky z těsta ve velikosti golfového míčku, který vždy po položení na plech trochu zmáčkněte, přičemž dodržujte větší rozestupy mezi kuličkami. Pečte 18 - 20 minut, dokud nezačnou lehce zlátnout. upečené nechte vychladnout na mřížce.

Čerstvě upečené sušenky jsou krásně měkké, pak začnou tvrdnout a po čase zase změknou, když je necháte v neuzavřené nádobě na lince.

Jsou báječné - děkuji za skvělý recept Kitchenette, který naleznete zde.

Krásný podzim plný hřejivých okamžiků! ♥

Ivča

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)