15. února 2016

Triple Chocolate (valentýnské) Cupcakes

Můj druhý recept na valentýnské cupcakes přináším trochu ex post, ale věřím, že příští rok se bude zase hodit! :-) Možná už jsem se i tady na blogu někdy v minulosti přiznala ke své čokoládové závislosti (ano, jsem čokoholik a nestydím se za to! :-D...). Tato závislost se projevuje nejen nezřízenou konzumací čokolády v kteroukoliv denní dobu a v jakémkoliv množství, ale také křečkováním všech čokolád, které mi padnou do oka. Přítel nedávno vyhlásil stop stav na nákup dalších zásob, což je pro křečka mého rozměru hrozné utrpení. Proto jsem se rozhodla, že musím všechnu čokoládu zlikvidovat, abych mohla začít nakupovat zásoby nové. Valentýn byl pro tento účel jako stvořený. Rozpustila jsem a nastrouhala enormní množství čokolády a zde Vám přináším recept na čokoládový ráj nebo peklo... pro ty, co se snaží zhubnout! :-D


Na 9 dortíků budete potřebovat následující suroviny:

Těsto

3 vajíčka
90 gramů cukru krupice
90 gramů hladké mouky
1/2 čajové lžičky kypřícího prášku
20 gramů másla
20 gramů kakaa na pečení
4 lžíce nastrouhané čokolády

Krém

100 gramů mascarpone
100 ml smetany na šlehání (30 % tuku a více)
5 lžic moučkového cukru
50 gramů čokolády v celku
0,25 dc mléka
4 lžíce nastrouhané čokolády 

Zdobení

50 gramů čokolády v celku
0,25 dc mléka

fondán
potravinové barvivo (gelové kupuji tady)
cukrová srdíčka (kupuji tady)

Postup

Troubu si předehřejeme na 170 - 180 stupňů. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo si jen připravíme silikonové formičky, do kterých papírové košíčky dát můžeme, ale nemusíme. :-)

Máslo rozpustíme při nízkém výkonu v mikrovlnné troubě a necháme ho stranou vychladnout.

Do mísy vhodné na šlehání rozklepneme vajíčka a přidáme k nim cukr. Ručním šlehačem nebo robotem s balonovou metlou vyšleháme do husté pěny. Do pěny postupně přes síto sypeme a jemně stěrkou zapracováváme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Nyní přidáme nastrouhanou čokoládu a rozpuštěné máslo a naposledy zamícháme.

Těsto rozdělíme do připravených formiček a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 - 20 minut.

Po upečení (testujeme zapíchnutím párátka do těsta, pokud nelepí, je hotovo) vyjmeme z formy a necháme vychladnout nejlépe na mřížce.

Nyní si připravíme čokoládovou polevu, kterou budeme dávat jednak do krému a pak s ní také budeme polévat hotové dortíky. Do mističky vložíme 100 gramů čokolády, kterou rozlámeme na čtverečky a zalijeme ji 0,5 dc mléka - vložíme do mikrovlnné trouby a zahřejeme, aby mléko bylo horké. Vyjmeme a lžičkou mícháme, než se čokoláda zcela rozpustí. Odložíme stranou.

V míse vhodné na šlehání pomocí ručního šlehače či robotu vyšleháme do tuhého krému smetanu s mascarpone, moučkovým cukrem a nastrouhanou čokoládou. Úplně nakonec přidáme polovinu rozpuštěné čokolády a důkladně zašleháme.

Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku se zdobící koncovkou. Na krém nalijeme lžičku rozpuštěné čokolády a ozdobíme cukrovými srdíčky a fondánem, který jsme si obarvily, vykrájely a upravily dle svého.

Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cupcakes najdete na jedné ze záložek blogu - tady.

 
 

1 komentář:

  1. Ty jsou nádherné :-) . Kdybych takové cupcakes přítelovi upekla, tak nevím, kdo z nás by měl větší radost :-D . Já jsem mu k letošnímu Valentýnu upekla akorát obyčejné muffiny a i z nich měl radost :-) . On mě letos také mile překvapil. Zaplatil si totiž dovoz květin a nejen, že jsem tak měla nádherné růže, ale ještě u nich byl nádherný vzkaz :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)