26. ledna 2016

Mars cupcakes

Inspiraci pro nové recepty na cupcakes hledám všude kolem sebe. Nejvděčnější jsou ale bezesporu ověřené chutě, které mají rádi všichni (nebo minimálně skoro všichni ;-)). Tentokrát jsem se rozhodla vytvořit dortíky, které by chutnaly jako tyčinka Mars. Ta se skládá z čokolády, karamelu a nugátu - nebezpečně dobrá kombinace! Recept tentokrát vyžaduje trochu více času, protože budeme připravovat hned dvě polevy, které jsou mimochodem v rámci dezertů všestranně využitelné - třeba na zmrzlinu by to byla hooodně velká bomba. Pokud ale čas přípravě těchto dortíků věnujete, nebudete ho po ochutnání litovat!

Z následujících surovin vznikne 15 cupcakes:

Těsto

4 vajíčka
115 gramů cukru krupice
115 gramů hladké mouky
0,5 lžičky prášku do pečení
20 gramů hořkého kakaa na pečení
30 gramů másla
2 plné lžíce nastrouhané čokolády

Krém

250 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%)
4 lžíce práškového cukru
4 pěkně plné lžíce polevy z nugátu, karamelu a čokolády (viz níže)
2 lžíce nastrouhané čokolády

Poleva z nugátu, karamelu a čokolády

80 gramů nugátu
50 gramů kvalitní hořké čokolády
4 lžíce karamelové polevy (viz níže)
1 dc smetany ke šlehání

Karamelová poleva

120 gramů cukru krystal
50 ml vody
100 ml smetany na šlehání
1 lžíci másla

+ 2 tyčinky Mars na ozdobu

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W. Vajíčka s cukrem vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny (tento postup trvá několik minut). Přes síto do pěny postupně prosejeme mouku, prášek do pečiva a kakao - zlehka vše zapracujeme pomocí stěrky. Nyní opatrně vmícháme do těsta rozpuštěné máslo a nastrouhanou čokoládu. Těsto plníme centimetr pod okraj silikonových košíčků nebo papírových košíčků, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Nyní si připravíme dvě polevy - karamelovou a z ní pak nugátovo-karamelovo-čokoládovou.

Karamelová poleva: V hrnci či pánvi s tlustým dnem začneme za stálého míchání zahřívat cukr s vodou. V momentě, kdy začne zlátnout, dáme do mikrovlnné trouby ohřát smetanu. Pokud je již cukr zcela rozpuštěný a má příjemnou karamelovou barvu, přišel čas přilít smetanu. Tím, že jsme ji zahřáli zabráníme karamelu, aby ztvrdl. Za stálého míchání spojíme karamel se smetanou a zjemníme ho lžící másla.

Nutágovo-karamelovo-čokoládová poleva: Do porcelánové misky nalijeme smetanu a přidáme k ní na kousky nakrájený nugát a čokoládu. Vložíme do mikrovlnné trouby, kde na nízký stupeň obsah misky zahřejeme. Vyndáme a pomocí míchání lžičkou spojíme. Nakonec přidáme karamelovou polevu a opět zamícháme.

Pro přípravu krému v hluboké míse vyšleháme do tuhého krému mascarpone, šlehačku, práškový cukr, obě polevy a nastrouhanou čokoládu. Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobičkou.

Zdobíme dle fantazie. Já použila na každý dortík lžičku zbývající nugátovo-karamelovo-čokoládové polevy a kousek tyčinky Mars.

Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cupcakes najdete na jedné ze záložek blogu - tady.

Krásný den Vám přeje a moc zdraví Ivča :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)