21. prosince 2015

Vánoční mandlové cupcakes s nugátovo-vanilkovým krémem

Vánoce už přestaly klepat na dveře a začaly doslova mlátit. Většina z vás už doma určitě adventní věnec nějaký ten týden má. Já ho udělala sice až teď, zato ale hned několika kouscích. :-) Jedná se o mandlové těsto s kakaem ozdobené nugátovým krémem s pravou vanilkou. Vánoce tedy můžou oficiálně začít i u nás doma!


Recept na 15 cupcakes:

Těsto

4 vajíčka
115 gramů cukru krupice
30 gramů másla
115 gramů hladké mouky
30 gramů mletých mandlí
3 lžíce kakaa na pečení
1/2 lžičky prášku do pečiva

Krém

250 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání (31%)
6 lžic moučkového cukru
3 cm vanilkového lusku
70 gramů nugátu
1/2 lžičky zeleného gelového potravinářského barviva (používám Wilton)

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W. Vajíčka s cukrem vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny. Přes síto do pěny postupně prosejeme mouku s práškem do pečiva, mleté mandle a kakao a vše tam opatrně vpravíme pomocí stěrky. Nyní je čas na máslo, které přilijeme do těsta a opatrně ho zapracujeme. Těsto plníme do 3/4 výšky silikonových košíčků nebo papírových, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Krémy si dnes vytvoříme hned dva - ale ze stejného základu :-). V hluboké míse vyšleháme mascarpone se smetanou, zrníčky z vanilkového lusku a cukrem do hustého krému, který rozdělíme na dvě části. Do první přidáme zelené barvivo, které důkladně zamícháme - tento krém budeme používat na tvorbu věnce. Druhou část použijeme na podklad pro věnec - přidáme do ní rozpuštěný a vychladlý nugát a pořádně zamícháme. Na vychladlé dortíky nejprve nanášíme nugátový krém, a to pomocí cukrářské špachtle nebo lžičky - snažíme se o rovný povrch. Zelený krém pak vložíme cukrářského sáčku a pomocí kovové zdobičky tvoříme na nugátovém podkladu věnec.

Zdobíme dle fantazie. Já si obarvila marcipán na červeno a pomocí silikonových formiček vytvořila mašličky, které jsem doplnila červeným cukrovým máčkem a pak cukrovými perličkami, které mi suplují svíčky.

Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete být jistější v kramflecích, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes.

Krásný den Vám přeje Ivča :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)