18. června 2015

Můj nejoblíbenější cibulový koláč

Nejlepší cibulový koláč
Neznám jiné jídlo, než je cibulový koláč, které bych si s chutí dala k snídani, svačině, obědu i večeři, aniž by mi to přišlo divné! Tenhle je navíc z křehkého sezamového těsta, pokrytého zkaramelizovanou červenou cibulkou, zasypanou ementálem - prostě grandiózní kombinace. A pokud se Vám zdá, že ta fotka není úplně nic moc - tak mi věřte, že u takto dokonalé záležitosti mě lepší food styling prostě nenapadl, chuť zakousnout se do něj naprosto ochromila mé fotografické schopnosti! :-D


Recept na 1 koláč, viz obrázek dole.

Těsto

100 gramů chlebové mouky
40 gramů celozrnné mouky
80 gramů másla
0,4 dc studené vody
3 lžíce sezamových semínek
sůl

Náplň

4 červené cibule
2 bílé cibule
40 gramů másla
2 vejce
4 lžíce třtinového cukru
sůl
pepř
200 ml zakysané smetany
200 ml smetany ke šlehání
200 gramů ementálu

Postup

Nejprve si připravíme těsto. Máslo rozpustíme a vlijeme ho do mouky, spojíme, až se nám vytvoří hrudky, zalijeme je studenou vodou a po přidání sezamu a zhruba lžičky soli vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici alespoň hodinu.

Mezitím si připravíme náplň do koláče. Cibule nakrájíme na proužky a osmažíme je na másle, když se začnou vybarvovat, posypeme je cukrem, aby zkaramelizovaly. Posolíme, opepříme a dáme stranou.

Nyní si vypracujeme zálivku. Nastrouháme si nahrubo ementál, přidáme k němu dvě vajíčka, obě smetany, osolíme, opepříme a zamícháme vše dohromady.

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.

Vyválíme si těsto, vyložíme jím formu, napovrchu ho několikrát propíchneme vidličkou a dáme ho na 10 minut do trouby. Po deseti minutách ho vyndáme, pokryjeme ho cibulí a zalijeme zálivkou.

Pečeme na 170 stupňů zhruba 30 minut.

Podáváme, až vychladne (jinak ho nenakrájíte). Poté ho vždy ohřeji v mikrovlnné troubě a je to prostě lahoda! :-)

Nejlepší cibulový koláč

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)