2. června 2015

Mrkvové cupcakes se skořicovým karamelem

Recept na mrkvové cupcakes se skořicovým karamelem
Druhé popečení, které jsme s mojí drahou blonďatou kamarádkou uspořádaly, dopadlo opět na jedničku. Tentokrát jsme si vymyslely mrkvové kořeněné cupcakes s luxusním skořicovým karamelem, které mě svou chutí tedy naprosto odrovnaly. A protože marcipánové mrkvičky jsou už na mrkvových dortech dost profláknuté, připravila jsem si ze zbylých kávových marshmallows roztomilé zajíčky.
  
Recept na cca 15 cupcakes:

Těsto

150 gramů oloupané mladé mrkve
2 vajíčka
2 dc mléka
1 dc oleje
70 gramů třtinového cukru
špetka soli
2 lžičky sody
2 lžičky prášku do pečiva
200 gramů hladké mouky
2 lžičky psyllia (Psyllium je rozpustná vláknina, prodává se například ve zdravé výživě)
20 gramů mletých lískových oříšků
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky koření do perníku
1 lžička kakaa

Skořicový karamel

200 gramů cukru
0,4 dc vody
1,5 lžičky mleté skořice
10 gramů másla
150 ml smetany ke šlehání

Krém

200 gramů čerstvého krémového sýra (cream cheese například z Lidlu)
150 ml smetany ke šlehání
6 lžic skořicového karamelu
podle potřeby ztužovač šlehačky

Postup

Nejprve si připravíme karamelový sirup se skořicí, potřebujeme, aby nám do krému vychladl. Do kastrůlku umístíme cukr s vodou a za stálého míchání z něj připravíme světlý karamel. Smetanu dáme ohřát do mikrovlnné trouby a za stálého míchání ji vlijeme do karamelu. Směs mícháme, než získáme karamelový sirup. Na závěr přidáme skořici a máslo, které necháme rozpustit. Necháme vychladnout.

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a vrhneme se na přípravu těsta. Oloupanou mladou mrkev najemno nastrouháme a smícháme s vajíčky, mlékem, olejem, cukrem a špetkou soli. Postupně vmícháme mouku se sodou, práškem do pečiva, mletými oříšky, kořením, kakaem a psylliem (když ho neseženete, vynechejte). Těsto plníme do 3/4 objemu košíčků a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.


Po upečení necháme vychladnout a pomocí kulatého vykrajovátka třeba lineckého si uprostřed dortíku uděláme otvor (viz obrázek), do kterého nalijeme půl lžičky skořicového karamelu.


Krém vytvoříme za pomocí ručního šlehače. Na nejvyšší otáčky vyšleháme dohromady smetanu, cream cheese a vychladlý skořicový karamel. Pokud nebude krém dost hustý, je možné přidat dle potřeby ztužovač šlehačky z pytlíčku.

Na dortíky pak krém nanášíme pomocí cukrářského sáčku a zdobíme je dle fantazie. Já použila mleté lískové oříšky a zajíčky vytvořené z marshmallows, které jsem rozehřála v mikrovlnné troubě, smíchala s moučkovým cukrem, rozválela a vykrájela.


Pochlubte se svými výtvory v komentářích! :-) 







Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)