5. dubna 2015

Piškotové cupcakes s extra banánovým krémem

Nedávno jsem pekla banánové dortíky a tentokrát jsem se rozhodla pro banánový krém. Pokud máte doma banánoholika, jako je moje sestra, rozhodně doporučuji tyto dva recepty propojit! :-) Pokud si chcete ale užít nadýchaného měkoučkého piškotu s čokoládovými kousky v kombinaci s krémem s banánem a ricottou, pak neváhejte a vyzkoušejte níže uvedený recept.



Na osm větších nebo 16 menších cupcaků budete potřebovat:

Těsto

2 vajíčka
90 gramů cukru
2 lžíce horké vody
1 lžička vanilkové esence
špetka soli
1 lžička sody
100 gramů hladké mouky
hrst čokoládových lupínků nebo půlka nahruba nastrouhané hořké čokolády

Krém

1 kelímek ricotty (možné nahradit tvarohem ve vaničce)
1 kelímek smetany na šlehání
1 sáček ztužovače na smetanu
2 zralé banány
4 lžíce moučkového cukru

Na ozdobu

1 lžíce holandského kakaa

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Vyšleháme vajíčka s cukrem, špetkou soli a vanilkovou esencí ručním šlehačem na nejvyšší otáčky do co nejhustší pěny. Pak postupně zlehka vmícháváme mouku se sodou a jako poslední přimícháme vlažnou vodu a kousky čokolády. Těsto nám nesmí zmenšit objem - pozor ať jej nepřemícháte. Nyní těsto naplníme do formiček a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 - 20 minut.

Nyní si připravíme krém. Nejprve si vyšleháme smetanu se ztužovačem. Vedle si pomocí ponorného mixéru rozmělníme 2 banány s moučkovým cukrem. Do banánů pak pomocí vidličky zapracujeme ricottu a nakonec zlehka vmícháme šlehačku.

Krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku. A na závěr posypeme přes sítko holandským kakaem.

PS: Pokud používáte silikonové formičky jako já, může se Vám ihned po dopečení stát, že se dortíku nebude chtít ven, nezoufejte, stačí nechat vychladnout a poté vyndat. Babička ještě občas piškotové těsto po dopečení schovává pod vlhkou utěrku, aby se odlepilo. Mně se zatím vždy osvědčilo pouze chvíli posečkat.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)