31. března 2015

Kakaovo-kokosové cupcakes

Kokos miluji odjakživa... dokonce se u nás doma dává i do štrůdlu, bez něj ho prostě nesním! :-D A tyto dortíky jsou přímo kokosovou slavností, najdete ho jak v těstě, tak ve sněhovém krému a nechybí ani na povrchu, coby skvělá dekorace. Jestli také neodoláte kokosu, jsou to pro Vás jasné MUST-BAKE!









Těsto

2 celá vajíčka + 3 žloutky
130 gramů třtinového cukru
100 ml mléka
špetka soli
1 lžíce sody
100 g přírodního termizovaného sýru (použila jsem Palouček z Lidlu)
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce kokosu
100 gramů hladké mouky
50 gramů celozrnné mouky

Krém

3 bílky
100 gramů cukru moučka
20 gramů kokosu

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Nejprve si připravíme těsto, a to tak, že vyšleháme vajíčka s cukrem, mlékem, špetkou soli a termizovaným sýrem. Pak postupně vmícháme kakao, kokos, sodu a oba druhy mouky.

Silikonové formičky nebo plech vyložený papírovými košíčky plníme do 3/4 a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů zhruba 20 minut. Upečené dortíky necháme vychladnout a mezitím si připravíme sněhový krém.

Teď si připravíme vodní lázeň - v 1. větším hrnci si přivedeme k perlení vodu (pozor nevaříme), do prvního hrnce vložíme 2. menší hrnec, do kterého dáme vaječné bílky a moučkový cukr, metličkou mícháme, než se nám směs spojí a začně houstnout. Poté vyjmeme a pomocí šlehače vyšleháme zhruba pět minut do husté lesklé pěny, která drží tvar. Na závěr vmícháme kokos a můžeme zdobit.

Krém nanášíme pomocí cukrářského sáčku a zdobíme dle fantazie. Já použila pár kousků nepražených kakaových bobů a kokos.

Chutnají božsky, jen musím vyzkoušet, jak snesou uchovávání do druhého dne... ;-) Ideální totiž je dortíky konzumovat okamžitě! :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)