Tyto dortíky jsem pekla pro maminku mého přítele k jejím kulatým narozeninám. Původně jsem chěla dělat klasický velký dort, ale u nich mě tak trochu mrzí, že po nakrojení už nebude žádný dort hezký. Zatímco cupcaky vypadají dobře i poté, co jich půlku sníte :-D... No a tyhle mají navíc zcela luxusní krém plný nugátu... pokud navíc dáte navrch šťavnatou jahodu, dosáhli jste absolutní dokonalosti....
Těsto
2 vejce
200 ml mléka
80 gramů rozpuštěného másla
125 gramů hladké mouky
125 gramů polohrubé mouky
100 gramů cukru krystal
špetka soli
2 lžičky prášku do pečení
1 sáček vanilkového cukru či lžička vanilkového exktraktu
250 gramů čerstvých jahod
pro barvu jsem přidala i trochu červeného potravinářského barviva, používám Wiltonku
Krém
1 smetana na šlehání v krabičce
1 vanička polotučného tvarohu (dle nezávislých testů je nej ten privátní řady řetězce Albert)
200 gramů nugátu (koupila jsem skvělý v Rakouském Aldi, ale i u nás seženete, většinou na váhu)
2 lžíce práškového cukru (nebo dle vlastní chuti)
Na ozdobu
Použila jsem rozkrájené nugátové čokoládičky merci, plátky jahod a mleté mandle na posypání.
Postup
Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.
Těsto vytvoříme tak, že zvlášť smícháme tekuté složky a zvlášť suché složky.
Do vajec smíchaných s máslem a mlékem postupně vmícháme suchou směs vytvořenou z mouky, cukru, prášku do pečení a soli. Nakonec přidáme nadroboučko nakrájené jahody (malinké kostičky cca 3 x 3 mm) a pokud chcete mít cupcaky červené tak i barvivo nebo část rozmixovaných jahod, pokud jsou dost zralé.
Směs plníme do košíčků a pečeme při 175 stupních cca 20 minut.
Ve vodní lázni rozpustíme nugát a necháme ho zchladnout. Mezitím si vyšleháme do tuha šlehačku, vařečkou pak přidáme přáškový cukr a tvaroh a nakonec vychladlý ale stále tekutý nugát.
Krém nanášíme na vychladlé cupcaky cukrářským sáčkem.
Zdobíme dle vkusu a příležitosti :-)
Dobrý den, mohu vědět na jaké množstvícupcaků je uveden recept? :-) Děkuji
OdpovědětVymazat